TASCA 3


INVESTIGUEM EL RIU I EL SEU ENTORN

Durant la vostra estada fareu un treball d'investigació del curs alt del riu Llobregat, però abans de venir hauríeu de saber quines tasques haureu de fer i conèixer una mica els rius. La primera cosa que podeu fer és dibuixar algun riu que tingueu a la vora de la vostra escola o municipi, i enviar-nos els vostres dibuixos.

Abans de començar amb la vostra investigació, hauríem de tenir clar què és un riu, com es forma, quines són les seves parts... Per esbrinar-ho us proposem que feu una ullada a les animacions que trobareu tot seguit. Només us cal clicar els enllaços i obrir bé els ulls i les orelles.

A) EL RIU LLOBREGAT
Ara ja sabem què volem investigar del riu, només ens cal situar-nos en el Llobregat. Hauríeu de saber on neix i on desemboca, conèixer algun dels seus afluents més importants...

1. Coneix el riu (materials del Museu del Ter)

2. Descobreix les parts d'un riu:


3. Joc dels principals rius de Catalunya

Us deixem un parell d'enllaços a vídeos del programa "Riu avall" on podreu descobrir una mica més el riu que us acompanyarà durant una part de la vostra estada.

El Llobregat 1 (curs alt i curs mitjà)

El Llobregat 2 (curs mitjà i curs baix)

B) MATERIALS I PROCESSOS GEOLÒGICS DEL RIU
Tots heu vist un riu i coneixeu els materials que hi ha. El riu amb aquests materials fa unes feines, sabeu quines? Cliqueu i obriu les propostes de sota que us ajudaran una mica a descobrir-ho.

Formes de relleu del curs alt d'un riu


C) L'AIGUA
Aquest és un element molt important del riu, que serà objecte del vostre estudi. Amb el següent vídeo podreu saber més coses sobre el comportament de l'aigua, i us hi hem posat unes quantes preguntes que us faran pensar!



D) ELS ANIMALS DEL RIU
Al riu hi ha molta diversitat d'animals, uns viuen a l'aigua, altres a les lleres, altres viuen lluny però hi van a beure o a buscar menjar...

Com que no tindrem temps d'estudiar-los a tots, ens limitarem als que anomenem "macroinvertebrats" i que seran els que ens donaran informació sobre la qualitat de l'aigua, i dels quals en podeu trobar una petita pinzellada a l'enllaç que trobareu a continuació.

 (cliqueu la imatge per veure'n tot el contingut)

Si després de la vostra estada esteu interessats a elaborar un estudi més extens sobre aquests animals, nosaltres us podem proporcionar ajut, si us cal.

E) VOLEU JUGAR?

Per veure si us han quedat clars alguns conceptes, us proposem una sèrie de jocs per posar-vos a prova. Us atreviu a provar-los?

1. Sabreu endevinar tot això que podem trobar al llarg dels rius?


2. A veure qui té més memòria...

3 comentaris:

  1. Hem pogut familiaritzar-nos amb el vocabulari del riu i ens ho hempassat molt bé jugant al memori.

    ResponElimina
  2. El divendres vam estar mirant els vídeos del curs d'un riu i també el que parla de la importància de la vegetació, perquè es pugui aprofitar més l'aigua de la pluja i així es mantinguin els aqüifers en bon estat i poder entendre, perquè encara que no plogui segueix baixant aigua pels rius. Ens vam centrar en la part del vídeo que fa referència al curs alt d'un riu, ja que és la part del riu que treballarem a les colònies.

    ResponElimina
  3. També vam jugar al memori i ens ho vam passar molt bé!

    ResponElimina